×
TUR ENG
KAYÜ Anasayfa
Adalet Programı
Adalet Programı

Kuruluş

Kayseri Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde açılan Adalet Programı 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılı itibariyle Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen 40 öğrenci kontenjanı kapasitesi ile ilk öğrencilerini kabul ederek eğitime başlamıştır. 

Misyon ve Vizyon

Program Çıktıları

1- Kamu Hukuku-Özel Hukuk ayrımı ve bu ayrımın sonuçları hakkında bilgi sahibi olur.

2- Hukuk alanına ilişkin teorik bilgileri kullanarak uygulamada karşılaşabileceği sorunları öngörebilme ve çözebilme becerisine sahip olur.

3- Analitik düşünce yöntemini öğrenir ve hukuki kavramları karşılaştırabilme kabiliyetine sahip olur.

4- Adli alana özgü bilişim teknolojileri, ileri düzeyde klavye ve bilgisayar kullanımı ile ilgili temel, güncel ve teknik bilgileri edinerek kullanır.

5- Vaka analizleri yaparak, teorik bilgileri pratik uygulamada kullanabilme becerisini kazanır.

6- Hukuk uygulaması ve adli mekanizmanın işleyişiyle ilgili kapsamlı bilgiye sahip olur.

7- Uygulama yaparak teorik olarak sunulan alana yönelik bilgileri mesleki bilgiler ile entegre eder.

8- Hukuki bilgi kaynaklarına ulaşma ve bunları etkin şekilde kullanma metodları hakkında bilgi ve beceri sahibi olur.

9- Uygulamada karşılaştığı hukuki sorunları, başta anayasa ve kanunlar olmak üzere, yargı içtihatları ve doktrin ile yorumlayıp çözüme kavuşturabilecek beceriye sahip olur.

10- Hukuki bilgi ve düşüncelerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir biçimde ifade edebilme yeteneğine sahip olur.

11- Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler, işçi sağlığı ve güvenliği ile çevre koruma bilincine sahip olur.

12- Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuata, mesleki etik kurallarına ve insan haklarına uygun davranır.

13- Hukuk mesleğinin kuralları ve meslek etiği hakkında bilgi sahibi olur.

14- Alanında güncel gelişmeleri takip edebilecek bir yabancı dil kullanır.

Program Amaçları

Kazanılan Derece

Adalet Meslek Elemanı, Önlisans derecesi


Program Profili

Hukuk alanında temel hukuk bilgisine ve bilgisayar-klavye kullanımı bilgisine sahip ara eleman ihtiyacı her geçen gün daha da artmaktadır. Kayseri ilinde 2019 yılında ikinci derece yargı yeri olarak Kayseri Bölge Adliye Mahkemesi’nin açılması, Kayseri Adliyesi’ndeki mevcut mahkeme sayılarının artırılması, Kayseri ili genelinde son yıllarda yeni noterlikler açılması ve Kayseri Barosu’na kayıtlı faal avukat sayısının artması dolayısıyla Kayseri ilinde ara eleman ihtiyacı ve talebi ciddi oranda artış göstermiştir. Hukuki kavramlara dair genel ve temel bilgi sahibi, bilgisayar programlarını kullanmasını bilen, on parmak klavye kullanımına hakim adalet programı mezunları, istihdamda öncelikli konuma geçmektedir. Bu doğrultuda adalet programı, hukuk hizmetleri sektöründe ihtiyaç duyulan nitelikli ara elemanlar yetiştirmektedir. Kayseri Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde açılan Adalet Programı 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılı itibariyle Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen 40 öğrenci kontenjanı kapasitesi ile ilk öğrencilerini kabul ederek eğitime başlamıştır.

Mezunların İstihdam Profilleri

Adalet Programı mezunları Adalet Bakanlığı bünyesinde adliyelerde yazı işleri müdürü, zabıt kâtibi, mübaşir, idari personel, icra müdürü, icra memuru; ceza ve tevkif evlerinde çeşitli kademelerde idari personel, Adalet Bakanlığı'nın merkez ve taşra teşkilatında idari personel, noter katibi, avukat katibi, icra takip elemanı, banka ve sigorta şirketleri ile diğer finans kuruluşlarının hukuk ile ilgili birimlerinde de hukuk alacak takip elemanı gibi farklı birçok alanda geniş bir yelpazede istihdam edilebilmektedir.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Adalet Programını başarıyla tamamlayanlar Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Yükseköğretim Kurulu tarafından uygun görülecek lisans programlarına dikey geçiş yaparak lisans eğitimlerini tamamlayabilirler.

TYYÇ – Program Yeterlilikleri İlişkisi


TYYÇ- Yeterlilikleri için Tıklayınız

Program Danışma Kurulu

1- Av. Nihat ŞİMŞEK (Avrupa Birliği Avrupa Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi)

2- Hasan Basri COŞKUN (Kayseri Cezaevi Sosyal Hizmet Danışmanı)

3- Filiz ŞAHİN (Kayseri 7. Noteri)

4- Şevval Nur Gökteke (Mezun öğrenci)


Adres ve İletişim Bilgileri (Bölüm Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)

Bölüm Başkanı: Öğr. Gör. Selda ALKAN

Kayseri Üniversitesi Sosyal Bilimler MYO Talas/KAYSERİ