×
TUR ENG
KAYÜ Anasayfa
Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Programı
Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Programı


KURULUŞ

Kayseri Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde bulunan Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Programı 2021-2022 eğitim-öğretim yılı itibariyle ilk öğrencilerini kabul ederek eğitime başlamıştır.

Program MEDEK sürecindedir.

PROGRAM ÇIKTILARI

BİLGİ

1.Sivil havacılık ile ilgili temel, güncel ve uygulamalı bilgilere sahip olur.

2.İş sağlığı ve güvenliği, çevre bilinci ve kalite süreçleri hakkında bilgi sahibi olur.

BECERİ

3.Sivil havacılık alanındaki güncel gelişmeleri ve uygulamaları takip eder, etkin şekilde kullanır.

4.Alanı ile ilgili dijitalleşme ve temel bilgi teknolojileri hakkında bilgiye sahiptir, bu bilgiyi etkin bir şekilde kullanır.

5.Alanı ile ilgili konularda sahip olduğu bilgi ve becerileri kullanarak analitik ve eleştirel değerlendirme ve çözüm önerisi sunabilme yeteneğine sahiptir.

YETKİNLİK

6.Bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini doğru bir şekilde yazılı ve sözlü olarak etkin biçimde sunabilir, anlaşılır biçimde ifade edebilir.

7.Sivil havacılık alanında yürütülen projelerde lider, kendine güvenen ve üretken bir birey olarak, karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık faaliyetlerin yürütülmesinde sorumluluk alabilir.

8.Kariyer yönetimi, girişimcilik ve yaşam boyu öğrenme konularında farkındalığa sahiptir.

9.Sivil havacılık alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahiptir.

10.Meslek hayatında kullanabileceği en az bir yabancı dile hakimdir.

ALAN

11.Sivil havacılık ve işletme ile ilgili genel kavramları açıklar ve temel düzeydeki bilgi ve becerilere sahip olur.

12.Ulusal ve uluslararası havacılık kurallarını açıklar.

13.Atmosferde oluşan meteorolojik durumları tanımlar, uçuş için tehlikeli meteorolojik hadiseleri sıralar, havacılıkta kullanılan meteorolojik rapor ve dokümanları yorumlar.

14.Havalimanlarında oluşabilecek emniyet ve güvenlik problemlerine yönelik ulusal ve uluslararası mevzuat ve yönetmelikleri açıklar ve havacılık emniyetini bilincine sahip olurlar.

PROGRAM HEDEFİ

1. Havalimanlarında çeşitli departmanlarda çalışılabilmesi için Sivil Havacılığa Giriş, Yolcu Hizmetleri, Temel Harekat, Havaalanı Yönetimi, Havaalanı Sistemi, Yük Kontrol ve Denge gibi derslere eğitim öğretim planında yer verilmiştir.

2. Havayolu şirketlerinin ve hava kargo işletmelerinin departmanlarında hukuk kurallarına riayet ederek iş sağlığı ve güvenliği ve çevre koruma bilinci ile etik değerlere bağlı meslek elemanı olabilmesi için Temel Hukuk Bilgisi, Hava Kargo ve Tehlikeli Maddeler, İş Sağlığı ve Güvenliği, Sürdürülebilirlik gibi dersler işlenmektedir.

3. Bilgisayar yetkinliklerini kullanarak, yaşam boyu öğrenme felsefesini ilke edinerek proje geliştirebilmesi, girişimlerde bulunabilmesi için Temel Bilgi Teknolojileri, Türk Dili, Mesleki Yabancı Dil, Girişimcilik gibi derslere eğitim öğretim planında yer verilmiştir.

PROGRAM ANAHTAR PERFORMANS GÖSTERGELERİ 

1) Akademik Başarı ve Öğrenci Performansı (Mezuniyet Oranı, Geçme Oranı)

2) Çalışan Sayısı (Havacılık alanında çalışan sayısı, Alan Dışı çalışan sayısı)

3) Programın Kalitesi (Akreditasyon durumu, Mezun kariyer ve görüş anketleri)

4) Öğretim Elemanı Performansı (Araştırma ve yayınlar, ders içi katılım oranı, öğrencilerle ilişkiler)

5) Kütüphane kaynakları (Kütüphanedeki alana dayalı kaynak sayısı)

6) Staj Olanakları (Staj imkanları, kariyer fuarları)

7) Araştırma ve Geliştirme (Öğrencilerin yer aldığı proje sayısı)

8) Eğitim (Lisans eğitimine devam eden öğrenci sayısı)

PROGRAM AMAÇLARI

1) Havalimanlarının hava ve kara tarafında bulunan departmanlarda (yolcu hizmetleri memuru, harekat memuru vb.) çalışan,

2)Havayolu şirketlerinin ve hava kargo işletmelerinin bütün departmanlarında (kalite, insan kaynakları, yer işletme vb.) hukuk kurallarına riayet ederek iş sağlığı ve güvenliği ve çevre koruma bilinci ile etik değerlere bağlı meslek elemanı olan,

3)Bilgisayar yetkinliklerini kullanarak, yaşam boyu öğrenme felsefesini ilke edinerek proje geliştiren, girişimlerde bulunan,

4)Ön lisans düzeyinde edindiği bilgiyi, eğitim hayatının devamında kullanan bireyler yetiştirmektir.

KAZANILAN DERECE

Sivil hava ulaştırma işletmeciliği programını bitirenler "Sivil Hava Ulaştırma İşletmecisi" ünvanı ile görev alırlar.

PROGRAM PROFİLİ

Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Ulaştırma Hizmetleri bölümü altında Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği programı adı ile eğitime devam etmekte olan programımız, havaalanlarına işletme ve yönetim alanında havacılık emniyetini ilke edinmiş meslek elemanı yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği mezunları, kaynakları en etkili biçimde kullanarak çalışmalarını sürdürür, uçakların yolcu ve yük kapasitelerini optimum düzeyde kullanmayı kendine ilke edinmiştir. Havaalanlarında hem uçaklara hem de yolculara ait süreçleri koordineli bir biçimde yürütebilirler. Bütün bunları yaparken, en önem verdikleri konu ise havacılık emniyetidir. Mezunlarımız, yaşam boyu öğrenme kapsamında ilgili mevzuat hükümleri uyarınca mezun oldukları programa uygun çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yaparak lisans öğrenimi tamamlama imkanına sahiptir. Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği programı iki yıllık bir eğitim sürecini kapsamaktadır. Programda temel havacılık dersleri, öğrencilerin mezun olduktan sonra çalışma imkanı bulunan kurum, kuruluşlar ve özel sektörde kendilerine daha kolay bir yer edinebilmeleri için ara eleman ihtiyacını giderecek niteliklere sahip olmalarını amaçlayan yardımcı dersler verilmektedir.

MEZUNLARIN İSTİHDAM PROFİLLERİ

Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği programından mezun olan öğrencilerin istihdam edilebilecek kurum ve kuruluşlar aşağıda maddeler halinde belirtilmiştir;

1.Tüm havaalanları

2.Havayolu şirketlerinin bütün departmanları,

3.Havalimanlarında bulunan yer hizmeti şirketleri,

4.Havalimanlarının ramp bölümü,

5.Havalimanlarının kargo bölümleri,

6.Havayolu şirketlerinin operasyon bölümleri

ÜST DERECE PROGRAMLARINA GEÇİŞ

Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği programını başarıyla tamamlayanlar Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Havacılık Yönetimi, İşletme, İşletme Yönetimi, Lojistik, Lojistik Yönetimi, Seyahat İşletmeciliği, Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği, Teknoloji ve Bilgi Yönetimi, Ulaştırma ve Lojistik, Ulaştırma ve Lojistik Yönetimi, Uluslararası Lojistik, Turizm İşletmeciliği geçiş yaparak lisans eğitimlerini tamamlayabilirler.

TYYÇ – PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLİŞKİSİ

TYYÇ - Program yeterlilik ilişkisi için Tıklayınız

Ders Planları İçin Tıklayınız

PROGRAM DANIŞMA KURULU

Hakan KARAKAYA (Corendon Havayolları Kayseri İstasyon Müdürü)

Zehra YILDIZ (Havas Yolcu Hizmetleri Memuru)

Mine Güllü YOLCU (Mezun Öğrenci)

ADRES VE İLETİŞİM BİLGİLERİ (BÖLÜM BAŞKANI, AKTS/DS KOORDİNATÖRÜ)

Bölüm Başkanı: Öğr. Gör. Seda ÇOLAK

Mail: sedacolak@kayseri.edu.tr

Katalog Sorumlusu: Öğr. Gör. Elif ÜZEL

Mail: elifbolat@kayseri.edu.tr

Kayseri Üniversitesi Sosyal Bilimler MYO Mevlana Mah. 15 Temmuz Yerleşkesi Kümeevler No: 11 PK 38280 Talas/KAYSERİ