×
TUR ENG
KAYÜ Anasayfa
Mahkeme Büro Hizmetleri Programı
Mahkeme Büro Hizmetleri Programı

Kuruluş

Kayseri Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde bulunan Mahkeme Büro Hizmetleri Programı, Yükseköğretim Kurulu’nun 23.11.2023 tarihli “Adalet” ve “Hukuk Büro Yönetimi ve Sekreterliği” programlarının dönüştürülmesine ilişkin Yükseköğretim Genel Kurul kararı üzerine açılmıştır. Program 2024-2025 eğitim-öğretim yılı itibariyle ilk öğrencilerini kabul etmek üzere hazırlıklarını sürdürmektedir.

Misyon ve Vizyon

Misyon: İşletmede fiili uygulama ve proje odaklı mesleki eğitim ile paydaşlarla iş birliği içerisinde ve beklentilerini nazara alarak, sürekli gelişim ve iyileştirmeyi kendisine ilke edinmiş, alanında tercih edilen nitelikli meslek elemanları yetiştirmektir.

Vizyon: Yerel ve ulusal düzeyde kamu ve özel sektör kuruluşları tarafından tercih edilen, alanında bilgi, beceri ve donanıma sahip, 3+1 İşyeri Uygulaması Eğitim Modeli ile uygulamaya dönük nitelikli meslek elemanı yetiştirmeyi hedefleyen bir program olmaktır.

Program Eğitim Hedefleri

1. Mezunların adliyelerde ve Adalet Bakanlığı’nın merkez teşkilatı ile cezaevlerinde çalışabilmesi hedeflenmektedir. Bunun için Anayasa Hukuku, Medeni Hukuk, Ceza Hukuku ve Ceza Muhakemesi gibi temel hukuk bilgisi kazanımı sağlayacak dersler, Klavye Kullanımı dersleri, Meslek Etiği, Cezaevi Yönetimi ve İnfaz Hukuku ile işletmede mesleki eğitim ve uygulama gibi derslere eğitim öğretim planında yer verilmiştir.

2. Mezunların özel sektörde, avukatlık ofisleri, noterler gibi alana yönelik özel sektör işyerlerinde çalışabilmesi hedeflenmektedir. Bunun için temel hukuk dersleri yanında Avukatlık ve Noterlik Hukuku, Büro Yönetim Teknikleri, Genel Muhasebe, İnsan Kaynakları Yönetimi, Dosyalama ve Arşiv Teknikleri gibi derslere eğitim öğretim planında yer verilmiştir.

3. Mezunların bilgisayar ve iletişim yetkinliklerini kullanarak yaşam boyu öğrenme felsefesini ilke edinerek proje geliştirebilmesi, girişimlerde bulunabilmesi hedeflenmektedir. Bunun için Klavye Kullanımı, Temel Bilgi Teknolojileri gibi derslere eğitim öğretim planında yer verilmiştir.

Program Anahtar Yetkinlikleri

1. Sosyal ve beşeri yeterlilikler

2. Öğrenmeyi öğrenme

Program Çıktıları

PÇ1. Mahkeme büro hizmetleri mesleği ile ilgili temel, güncel ve uygulamalı bilgilere sahip olur.

PÇ2. İş sağlığı ve güvenliği, kalite süreçleri, çevre bilinci ve sürdürülebilirlik hakkında bilgi sahibi olur.

PÇ3. Mesleği ile ilgili güncel mevzuat, gelişme ve uygulamaları takip ederek etkin şekilde kullanır.

PÇ4. Mesleği ile ilgili bilişim teknolojilerinin güncel versiyonlarını kullanır.

PÇ5. Mesleki konu ve sorunları analitik ve eleştirel biçimde bağımsız olarak değerlendirme ve çözüm üretebilme becerisini kazanır.

PÇ6. Bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yolu ile açık, anlaşılır ve etkin biçimde ifade edebilir.

PÇ7. Alanı ile ilgili öngörülemeyen ve uygulama esnasında karşılaşılan karmaşık sorunların çözümünde ekip üyesi olarak sorumluluk üstlenir.

PÇ8. Alanında kariyer yönetimi, yaşam boyu öğrenme konularında farkındalığa sahiptir.

PÇ9. Mahkeme büro hizmetleri alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahiptir.

PÇ10. Meslek hayatında en az bir yabancı dile kullanabilir ve meslektaşları ile iletişim kurabilir.

Program Amaçları

Kayseri Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Mahkeme Büro Hizmetleri Programının amacı; sektörün ihtiyaç duyduğu temel mesleki bilgi ve uygulama becerisine sahip, güncel hukuki gelişme ve etkinlikleri takip eden, etik değerlere sahip, yaşam boyu öğrenme felsefesini ilke edinmiş, gelişmeye açık nitelikli meslek elemanları yetiştirmektir.

Kazanılan Derece

Mahkeme Büro Hizmetleri Meslek Elemanı, Önlisans derecesi

Program Profili

Programımızın kuruluş amacı, özellikle Adalet Bakanlığı’nın merkez teşkilatında çeşitli birimlerde ve adliyelerde, bunun yanında özel sektörde hukukçular tarafından ihtiyaç duyulan nitelikli ara insan gücünün yetiştirilmesi olarak belirlenmiştir. Mahkeme Büro Hizmetleri programı iki yıllık bir eğitim sürecini kapsamaktadır. Programda temel hukuk dersleri, büro yönetimi dersleri ile öğrencilerin mezun olduktan sonra çalışma imkanı bulunan kurum, kuruluşlar ve özel sektörde kendilerine daha kolay bir yer edinebilmeleri için ara eleman ihtiyacını giderecek niteliklere sahip olmalarını amaçlayan yardımcı dersler verilmektedir.

Mezunların İstihdam Profilleri

Mahkeme Büro Hizmetleri Programı mezunları Adalet Bakanlığı bünyesinde adliyelerde yazı işleri müdürü, zabıt kâtibi, mübaşir, idari personel, icra müdürü, icra memuru; ceza ve tevkif evlerinde çeşitli kademelerde idari personel, Adalet Bakanlığı'nın merkez ve taşra teşkilatında idari personel, noter katibi, avukat katibi, icra takip elemanı, banka ve sigorta şirketleri ile diğer finans kuruluşlarının hukuk ile ilgili birimlerinde de hukuk alacak takip elemanı gibi farklı birçok alanda geniş bir yelpazede istihdam edilebilmektedir.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Mahkeme Büro Hizmetleri Programını başarıyla tamamlayanlar Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Yükseköğretim Kurulu tarafından uygun görülecek lisans programlarına dikey geçiş yaparak lisans eğitimlerini tamamlayabilirler.

Program Danışma Kurulu

1- Av. Nihat ŞİMŞEK (Avrupa Birliği Avrupa Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi)

2- Hasan Basri COŞKUN (Kayseri Cezaevi Sosyal Hizmet Danışmanı)

3- Mustafa ÖZSOY (Kayseri Adliyesi Yazı İşleri Müdürü)

Adres ve İletişim Bilgileri (Bölüm Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)

Bölüm Başkanı : Öğr. Gör. Selda ALKAN

Mail: seldaalkan@kayseri.edu.tr

Katalog Sorumlusu: Öğr. Gör. Selda ALKAN

Mail: seldaalkan@kayseri.edu.tr

Kayseri Üniversitesi Sosyal Bilimler MYO Mevlana Mah. 15 Temmuz Yerleşkesi Kümeevler No: 11 PK 38280 Talas/KAYSERİ