DIŞ TİCARET PROGRAMI
Kuruluş
1978 Yılında kurulan ve 1981 yılında Erciyes Üniversitesine bağlanan Kayseri Meslek Yüksekokulu bünyesinde bulunan İktisadi ve İdari Programlar Bölümü Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 07.01.2003 tarih ve 00361 sayılı kararı ve 2547 sayılı Kanunun 2880 sayılı Kanunla değişik 7/d-2 ,7/h maddeleri ve 3843 sayılı kanunun 4.maddesi uyarınca Teknik Programlar bölümünden ayrılarak 1 Ocak 2003 tarihinden itibaren yeni bir Meslek Yüksekokuluna dönüştürülmüştür.
Yüksekokulumuz 2003-2004 Eğitim ve Öğretim yılından itibaren eğitim-öğretime başlamıştır. 17.11.2004 tarih ve 2547 sayılı Kanunun 2880 sayılı değişik 7/d-2 maddesi uyarınca Yüksekokulun adı İzzet Bayraktar Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu olarak düzenlenmiştir.
18 Mayıs 2018 tarihli ve 30425 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla Kayseri Üniversitesi kurulmuş ve Meslek Yüksekokulumuz yeni kurulan Kayseri Üniversitesine Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu adı ile aktarılmıştır.
Okulumuz, 2020 Haziran ayından itibaren Kayseri Üniversitesi 15 Temmuz Yerleşkesi içerisinde eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir.
Program 2004 yılında Kayseri Meslek Yüksekokulu bünyesinde “Pazarlama ve Dış ticaret Bölümü” olarak eğitim-öğretim vermeye başlamıştır. 2023 yılında Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesine aktarılmıştır. 2023 yılından itibaren “Dış Ticaret Programı” adıyla eğitim-öğretime devam etmektedir. 20 yılı aşkın bir süredir eğitim-öğretim veren program, özel ve kamu işletmelerinin nitelikli ara elaman ihtiyacını karşılamaya devam etmektedir.
MİSYON
Dış ticaret alanında başarılı olabilmeleri için gerekli temel bilgi ve becerilerle donatarak sosyal ve doğal çevresine değer katan, etik değerlere sahip sürdürülebilir anlayışı benimsemiş uygulamaya dönük nitelikli insan gücünü yetiştirmek.
VİZYON
Sürekli yeniliğe, kalite geliştirmeye ve sürdürülebilirliğe odaklanan bir öğrenme ortamı sunarak, topluma ve iş dünyasına değer katan, bireylerin yetişmesine katkı sağlamaktır.
Program çıktıları
1. Dış ticaret alanında güncel, kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur, bu bilgileri kullanabilir.
2. Dış ticaret alanında bilimsel veri ve bulguları analiz edebilme, yorumlama ve aktarabilme yetkinliğine sahip olur.
3. Farklı disiplinlerle uyumlu çalışabilir.
4. Dış ticaret alanı ile ilgili karşılaşılan sorunlara çözüm üretebilir.
5. Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini kavrar, alanındaki gelişmeleri izler ve alanın ihtiyaçları doğrultusunda kendini sürekli yeniler.
6. Dış ticaret alanındaki bilgi ve becerileri yazılı ve sözlü olarak aktarabilir.
7. Bilgi teknolojilerini temel düzeyde kullanabilir.
8. Dış ticaret alanında iş ahlakına ve toplumsal etik değerlere uygun davranabilir.
9. Dış ticaret alanında kalite kültürü, iş sağlığı ve güvenliği, girişimcilik konularında yeterli bilince sahip olur.
10. Uluslararası ekonomik, politik, kültürel, sosyal, hukuki ve finansal konjonktürü takip etmek için gerekli bilgilere sahip olur.
11. Öğrenci dış ticaretin, lojistiğin ve gümrük işlemlerinin gerektirdiği yönetimsel bilgileri kullanır.
12. Öğrenci alanında faaliyet gösteren bir işletmede eğitim alanı ile ilgili faaliyetlerde yer alır.
13. Sosyal ve sürdürülebilir doğal çevreyi koruma bilinci ile kişisel ve toplumsal gelişime katkı sağlayacak sosyal ve kültürel bilgi birikimine sahip olur.
Program amaçları
1. Dış Ticaret alanında çalışacak kalifiye mezunlar vermek.
2. İş hayatında karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözebilen meslek elemanı yetiştirmek.
3. Sorumluluk alabilen, çağdaş, dinamik, fikir üretebilen, güncel gelişmelerden ve değişen uygulamalardan haberdar olma alışkanlığına sahip meslek elemanı yetiştirmek.
4. Üniversite sektör işbirliğini geliştirerek, mezunlarımıza sektörün ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikte ara eleman vasıflarını kazandırmak.
Kazanılan derece
120 AKTS / ECTS kredilik program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Dış Ticaret Ön Lisans derecesine sahip olunur.
Program profili
Dış Ticaret önlisans programı Avrupa Yükseköğretim Alanı Yeterlilikler Çerçevesi (QF-EHEA)'nde kısa düzey, Avrupa Yaşam Boyu Öğrenme Yeterlilikler Çerçevesi (EQF-LLL) ve Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) ile Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ)'de 5. Düzeyde tanımlanan, mesleki eğitim ve uygulama ağırlıklı bir önlisans programıdır. İlgili olduğu alan ve düzeyde işletmelerin ihtiyaçlarını karşılayacak, mezunların ilgili sektör ya da sektörlerde istihdamına yönelik temel düzeyde bilgi ve pratik uygulama yeterlilikleri kazandırmak için tasarlanmıştır.
Dış Ticaret ön lisans akademik programı dört dönemdir ve toplam iki yıllık bir süreyi kapsamaktadır. Program dersleri üç kısımdan oluşmaktadır. Bunlardan ilki üniversite zorunlu dersleridir (ortak dersler). Bu dersler tüm öğrencilerin alması gereken derslerdir.
Programın ikinci kısmını MYO zorunlu dersleri oluşturmaktadır. Dış Ticaret programına devam eden tüm öğrencilerin zorunlu olarak alması gereken bu dersler ile temel dış ticaret altyapısının oluşturulması amaçlanmaktadır. MYO zorunlu dersleri ile öğrencilerimize uluslararası ticaret, ekonomi, finans, pazarlama, muhasebe, hukuk ve uluslararası ticaretin diğer boyutlarıyla da anlaşılmasını sağlayacak analitik bir çerçeve sunmaktadır. Bu eğitim, öğrencilere temel alanlarda kendilerini yetiştirebilecekleri akademik ve hayata dönük becerileri kazandırmaktır.
Programın üçüncü kısmını ise seçmeli dersler oluşturmaktadır. Çoğunlukla alan derslerinden oluşan söz konusu seçmeli dersler, ikinci sınıfta verilmektedir. Bunların yanında öğrencilerin Ortak Dersler Bölümünden alabilecekleri seçmeli dersler de bulunmaktadır.
Mezunların İstihdam Profilleri
Mezunlar, dış ticaret ve finans sektöründe faaliyet gösteren çok çeşitli kurumlarda (bankalar, şirketlerin ithalat, ihracat ve finansman departmanları, uluslararası lojistik şirketleri, aracı kurumlar, sigorta şirketleri vb.) yönetici veya uzman olarak çalışabilmektedirler. Mezunlarımız ayrıca ilgili kamu kurumlarının (Ekonomi Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Sermaye Piyasası Kurulu vb.) kadrolarında da istihdam edilebilmektedir. Ayrıca mezunlar Gümrük Müşavir yardımcısı da olabilirler.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Ön Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar Dikey Geçiş Sınavı ile kontenjanlar dahilinde İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri'nin ilgili bölümlerine geçerek lisans programlarında eğitimlerine devam edebilirler.
TYYÇ – Program Yeterlilikleri İlişkisi
TYYÇ tablosu için Tıklayınız
Program danışma kurulu
1- Abdurrahman YILDIZ (Gümrük Müşaviri, KTO Eğitim Komisyonu Başkanı)
2- Süleyman TURGUT (Dış Ticaret Yöneticisi)
3- Alper Tuna ELMACI (Elmacı Madencilik A.Ş. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Üyesi)
4- Adem DERİNEL (Yonpaş Orman Ürünleri A.Ş, AKİB Yönetim Kurulu Üyesi)
5- Zafer BAKTIR (Has Çelik, OSB Yönetim Kurulu Üyesi)
6- Yusuf GÜNEY (Yetkilendirilmiş Gümrük Müşaviri)
7- Hakan KINAŞ (Efor Kapı, APEX Metal Yönetim Kurulu Başkanı)
8- Murat CEBECİ (Gümrük Müşavir Yardımcısı, Mezun Öğrenci)
Bölüm Başkanı: Doç. Dr. Zerrin KILIÇARSLAN
Mail: zerrink@kayseri.edu.tr
Katalog Sorumlusu: Doç. Dr. Zerrin KILIÇARSLAN
Mail: zerrink@kayseri.edu.tr
Kayseri Üniversitesi Sosyal Bilimler MYO Talas/KAYSERİ